Groene stroom van verbrande kippenpoep, klimaatnegatief: in Moerdijk wordt het geprobeerd

In Moerdijk wordt groene stroom gemaakt door kippenpoep te verbranden. De fabriek kan misschien zelfs klimaatnegatief worden, dankzij kleine korrels die lijken op couscous. Als je diep inademt, ruik je de brandstof waarop de elektriciteitscentrale draait: kippenpoep. Heel veel kippenpoep; elke werkdag arriveren hier zestig afgeladen trucks om hun lading in een bunker te storten, waarna het riekende spul in de gulzige trechtermond van de fabriek verdwijnt.

Bij BMC Moerdijk maken ze groene elektriciteit door kippenpoep (pluimveeafval, zeggen ze zelf, want er zitten vooral rond Kerst ook kalkoenuitwerpselen bij) te verbranden. Dit levert genoeg stroom op om alle woningen in een stad als Den Bosch te voorzien, zegt operationeel directeur Luc Westdorp.

Wat nu als je de CO₂ die bij BMC Moerdijk uit de schoorsteen komt, afvangt en opbergt, dan kan deze elektriciteitsfabriek zelfs klimaatnegatief worden, bedachten ze bij Shell. De technologie die ze daarbij gebruiken, solid sorbent technology, bestaat al langer, maar is nog maar mondjesmaat in de praktijk getest: kleine korrels die door de rookgassen dwarrelen en daarbij CO₂ opnemen. Eenmaal volgezogen met CO₂ verdwijnen ze in een tweede kolom naast het rookkanaal, waar ze worden verwarmd door stoom. Bij deze verhitting geven ze de opgenomen CO₂ weer af, waarna de ‘lege’ korreltjes boven in het rookgaskanaal verdwijnen. Elke paar minuten wordt deze klimatologische snelkookpan door een paar honderd kilogram van deze korrels doorlopen. In de praktijk kunnen ze 90 tot 95 procent van de CO₂ opvangen.

Lees het hele artikel op: www.volkskrant.nl