Na de eerste plannen om pluimveemest te gebruiken als brandstof voor groene energie, is hard gewerkt om BMC Moerdijk op te richten. Het ontstaan van BMC Moerdijk is mede mogelijk gemaakt door onze aandeelhouders ZEH Energy, NCB Participaties en Coöperatie DEP.

ZEH Energy

Het Zeeuwse bedrijf ZEH Energy BV (ZEH), 100% dochter van ZEH NV, is in 2023 ontstaan bij de herstructurering van PZEM NV. Met een klein, dynamisch team werkt ZEH aan de belangenbehartiging van verschillende deelnemingen, waaronder EPZ Borssele, NPG Willebroek en natuurlijk BMC Moerdijk. ZEH heeft 50 procent van de aandelen.

NCB Participaties

NCB Participaties is onderdeel van NCB Ontwikkeling (NCB); een investeringsmaatschappij gelieerd aan de ZLTO. Al 125 jaar heeft NCB het doel om de positie van de Nederlandse land- en tuinbouw te versterken. Dit doen ze mede door het investeren van het vermogen in strategische deelnemingen. NCB heeft 33,14 procent van de aandelen van BMC Moerdijk.

Coöperatie DEP

Ruim vierhonderd gemotiveerde pluimveehouders werken samen met BMC Moerdijk aan het produceren van groene stroom. Ze zijn verenigd in de Coöperatie Duurzame Energieproductie Pluimveehouderij (DEP). Deze coöperatie biedt de pluimveehouders gegarandeerde mestafzet tegen een marktconforme prijs. Coöperatie DEP heeft 16,86 procent van de aandelen.