BMC Moerdijk hervat verwerking fipronilmest

BMC verwerkt sinds donderdag 27 september weer fipronilmest, in reactie op verzoeken uit de pluimveesector.

Dat maakte BMC Moerdijk donderdag 27 september bekend. Het proces van thermische conversie van de mest zoals BMC dat toepast is de best beschikbare techniek om fipronilmest te verwerken. De stof fipronil wordt door de hoge temperatuur van het verbrandingsproces gegarandeerd afgebroken. In 2017 verwerkte BMC al 25-duizend ton fipronilmest. In mei 2018 werd de energiecentrale stilgelegd vanwege het geplande groot onderhoud. Inmiddels draait de centrale weer volop. Getroffen pluimveehouders kunnen met ingang van donderdag 27 september opnieuw fipronilmest laten verwerken in Moerdijk.

Minimaal 55 procent droge stof

Net als vorig jaar gelden er voor de aangeboden fipronilmest wel enkele voorwaarden. Zo moet de aangeleverde mest minimaal 55 procent droge stof bevatten en daarnaast moet de mest vrij zijn van mestvreemde delen. Het verwerkingstarief voor 2018 is 80 euro per ton (excl. 21 procent btw) en de kosten voor transport zijn net als in 2017 voor rekening van de pluimveehouder.

Dat pluimveehouders die geen contract hebben met BMC Moerdijk moeten betalen voor een voorziening die andere pluimveehouders bekostigen is niet meer dan fair, zegt Kees de Regt, algemeen directeur van BMC Moerdijk. Gevraagd naar het verwerkingstarief zegt hij: De energie-inhoud van de door pluimveehouders opgeslagen fipronilmest is afgenomen, waardoor we hieruit minder elektriciteit produceren. Ook zijn de marktomstandigheden op de pluimveemestmarkt sterk gewijzigd, waardoor de afzet van reeds gecontracteerde pluimveemest naar elders voor ons duurder is. Daarnaast hebben wij zelf ook nog een aanzienlijke voorraad pluimveemest. Dit betekent extra kosten en risico’s voor BMC. Vandaar dit verwerkingstarief. Ik begrijp heel goed dat het niet fijn is om dat te horen. Tegelijkertijd is het zo dat ons tarief aan de ondergrens zit van wat andere verwerkers tot nu toe in rekening hebben gebracht.

Bron: www.pluimveeweb.nl